Aangifte over 2010 eenvoudiger voor ondernemers

Aangifte 2010 makkelijker
De elektronische aangifte voor vennootschapsbelasting en inkomstenbelasting over 2010 voor ondernemers wordt makkelijker. De hoeveelheid gegevens wordt met de helft teruggebracht. Zelf zegt minister De Jager hierover: "Ik ben blij met deze volgende stap in de vereenvoudiging, de helft minder gegevens invullen scheelt een ondernemer veel tijd en geld."

Commerciële jaarrekening
Het is de bedoeling dat de aangifte beter aansluit op de administratie van ondernemers: u hoeft niet meer de commerciële jaarrekening in de aangifte op te nemen. Gegevens over bijvoorbeeld de inventaris, voorraadwaardering en onderhandse leningen hoeft u niet meer in te vullen.

XBRL en XML
De nieuwe aangifte wordt beschikbaar gesteld in XBRL-formaat, maar kna voorlopig ook nog in het bestaande XML-formaat worden aangeleverd.

Aangifte via belastingadviseur
Ondernemers die aangifte doen via een belastingadviseur die een convenant horizontaal toezicht met de Belastingdienst heeft afgesloten, kunnen met nog minder gegevens volstaan. Ze kunnen een nog kortere versie indienen in XBRL-formaat. De Belastingdienst heeft er samen met ondernemers, fiscaal intermediairs, softwareleveranciers en het programma SBR (Standard Business Reporting) aan gewerkt om de administratieve lasten verder te verlichten.

Video
Op zijn eigen site legt minister Jan Kees de Jager het in een video uit. 

Dit artikel verscheen eerder op dezaak.nl