AEX sluit half procent hoger

AEX sluit half procent hoger

(Novum) - (Novum/ABM FN) De Amsterdamse beurs is dinsdag een half procent hoger gesloten na meevallend economisch nieuws. In Europa vielen de groeicijfers van de grootste economieën mee en uit Amerika kwam een veel beter dan verwacht cijfer over de detailhandelsverkopen.

Toch werd het volgens Maurice Mureau van Keijser Capital dinsdag geen moment spannend, met erg lage volumes. "De laatste vakantieweek", aldus de vermogensbeheerder.

De AEX sloot 0,5 procent hoger op 332,89 punten, waar de AMX 0,3 procent in waarde steeg op een slotstand van 502,22 punten. Ook elders in Europa groen op de borden, en in de meeste gevallen waren de winsten ook hoger dan in Amsterdam.

Voor de komende weken rekent Andre van Eerden van Aberfeld Vermogensbeheer niet op een nieuwe rally. "Ik denk dat we de zomerrally wel gehad hebben. Ik verwacht geen impuls meer tot september. De standen van maart ga je niet zo doorheen", aldus de vermogensbeheerder.

In het tweede kwartaal wist de Franse economie nulgroei te boeken, terwijl gerekend was op 0,1 procent krimp. Daarnaast steeg het Duitse BBP met 0,3 procent, wat hoger was dan de consensusverwachting van 0,2 procent groei. Ook groeide de Nederlandse economie meevallend genoeg met 0,2 procent dankzij met name toename van de wederuitvoer.

De 'niet bijster goede' ZEW-cijfers over het economisch sentiment in Duitsland werden volgens Mureau van Keijser Capital genegeerd door de markt. Mureau verwacht ook voor de rest van de week weinig spektakel, hoewel sommige fondsen donderdag nog in beweging kunnen komen na hun kwartaalrapportage.

Amerikaanse detailhandelsverkopen, goed voor circa tweederde van de nationale economie, stegen in juli sterker dan voorzien. De verkopen namen met 0,8 procent toe, waar was gerekend op een stijging van slechts 0,3 procent. De meevallende detailhandelsverkopen zullen de verwachtingen voor een derde ronde van obligatieaankopen door de Fed - oftewel QE3 - temperen.

In de AEX werden achttien fondsen hoger verhandeld tegen slechts zeven fondsen lager. De grootste koerswinst kwam voor rekening van PostNL. Het aandeel won 2,8 procent, ondanks een mogelijke vertraging van de overname van TNT Express door UPS. Beleggers blijven schijnbaar geloof houden in een succesvolle afronding. TNT Express leverde wel in, 0,9 procent, en daarmee was het fonds de sterkste daler.

In de AMX was ASMi met 1,5 procent de grootste stijger zonder directe aanleiding. Met 1,1 procent leverde Heijmans het meeste in. Brunel verloor 1,1. De detacheerder komt vrijdag met cijfers over de afgelopen maanden.

Dockwise won 1,1 procent nadat de smallcap liet weten over het tweede kwartaal een omzet en EBITDA te hebben geboekt die in lijn waren, terwijl het nettoverlies wat groter was dan verwacht. Analisten waren te spreken over het orderboek, dat inclusief de overname van Fairstar uitkwam op een recordhoogte van 810 miljoen dollar. Analist Edwin de Jong van SNS Securities liet weten opgelucht te zijn aangezien er geen lijken uit de kast vielen rond de overname van Fairstar.

Kort na het sluiten van de markten in Europa noteert de Dow Jones Index 0,4 procent hoger op 13.215,33 punten. Ook de breder samengestelde S&P500 Index wint 0,4 procent en de Nasdaq dikt 0,3 procent aan.

Bron: Nieuws.nl

Tags AEX, Beurs, Aandelen, Beleggers