Boeken van personeelsverbruik, weggeven en priv?gebruik in de horeca

Als werknemers iets consumeren uit de drankvoorraad, dan zal je boekhouder inkopen overboeken naar personeelskosten. Gebeurt dit onder werktijd,  dan kan er een correctie nodig zijn op de voorbelasting (btw) op de inkopen, genaamd BUA. Je boekhouder is daarmee bekend. Een optie is dranken voor personeelsgebruik apart in te kopen, zodat deze apart geboekt kunnen worden. Vaak is dat goedkoper wat betreft inkoop. Wees ervan bewust dat personeelsverbruik niet onder priv?gebruik hoort.

Iets weggeven aan gasten of relaties wordt geboekt als verkoopkosten. Het valt dus niet onder representatiekosten, die slechts voor ? aftrekbaar zijn. Ook valt het niet onder eigen verbruik of onder personeelsverbruik.

Wat wel onder priv?gebruik valt, is wat jijzelf en een eventuele partner en kinderen uit de zakelijke voorraad nuttigen. De kosten en btw daarop zijn niet aftrekbaar. Priv? is echter geen sluitpost om margetekorten op te vullen, de fiscus doorziet dat.

Zorg dus dat je het personeelsverbruik bijhoudt, evenals wat je weggeeft en aan uitval (bederf en breuk) hebt. Boek je personeelsverbruik en weggeven apart; de kosten zijn aftrekbaar. Houd daarnaast bij wat je priv? verbruikt, en voorkom zo dat je boekhouder daarvan een schatting moet maken. Bij een te lage inschatting is je brutowinstmarge te laag en bij een te hoge inschatting betaal je teveel btw terwijl je te weinig kosten aftrekt.