Het innen van vorderingen

Als je debiteuren de facturen niet op tijd betalen, kun je ernstig in de problemen komen. Heb je na het versturen van diverse aanmaningen en een sommatiebrief nog steeds niet je geld, dan is het tijd om verdere stappen te ondernemen.

Beslag leggen
In Nederland is het relatief eenvoudig om beslag te (laten) leggen op eigendommen van een debiteur, nog voordat een rechter jouw vordering heeft toegewezen. Dit wordt conservatoir beslag genoemd. Denk hierbij aan beslag op bankrekeningen, onroerende goederen, inventaris en salaris van jouw debiteur.

Beslag leggen kan effectief zijn. Als je bijvoorbeeld beslag laat leggen op de bankrekening van je debiteur, net voordat hij salarissen moet uitbetalen aan zijn personeel, zal je debiteur snel geneigd zijn jou te betalen zodat het beslag op zijn bankrekening weer wordt opgeheven.

Wordt er niet direct na beslaglegging betaald en je wilt wel dat het beslag blijft liggen op de eigendommen van uw debiteur, dan moet je een procedure starten om een veroordeling van je debiteur te krijgen.

Faillissement aanvragen

Betaalt je debiteur diverse schulden niet, dan kun je overwegen om het faillissement van je debiteur aan te vragen.

Je advocaat dient dan een verzoekschrift in bij de rechtbank. Je moet in dat geval wel een harde vordering hebben en er moet ook nog een andere schuldeiser zijn waarvan je de naam weet. 

Door het faillissement aan te vragen kun je op een vrij eenvoudige en snelle manier bewerkstelligen dat je debiteur je vordering betaalt. Als je debiteur namelijk nog wel in staat is om enige betaling te doen, zal hij je als eerste betalen om te voorkomen dat hij failliet gaat. Stel dat hij echt geen geld meer heeft, bespaar je met een faillissementsaanvraag een procedure die toch niet tot een succesvolle incasso had kunnen leiden.

Incasso kort geding

Als je een gerechtelijke procedure opstart om je vordering te innen, kan dit via een normale rechtszaak (bodemprocedure), of via een kort geding. 

Wordt je vordering niet door je debiteur betwist en is de vordering eenvoudig hard te maken, dan kun je vrij snel je vordering innen via een incasso kort geding. Hiermee kun je in korte tijd een vonnis krijgen waarin je vordering door de rechter wordt toegewezen. De gehele procedure kan binnen een paar weken worden afgehandeld.

Verkoop vordering
Soms kan het voor jou gunstig zijn om je vordering te verkopen. Het voordeel is dat je hierdoor direct geld ontvangt. Daarnaast neemt de koper het risico van de incasso van je over. De andere partij betaalt je dan wel vaak een lagere prijs dan de openstaande factuur. 

Het is verstandig om in samenspraak met je advocaat te beslissen welke manier van incasseren van je vordering in jouw geval de beste is.