Overwegingen bij de aanschaf van een electrische auto

Ten opzichte van andere elektrische auto’s heeft de Nissan Leaf een relatief lage cataloguswaarde van circa 24.000 euro wat gunstig is voor de bijtelling privé gebruik voor de inkomstenbelasting en BTW.

De auto heeft een range van 150 km. Er komen in Nederland steeds meer snellaadstations bij om de auto snel weer te kunnen opladen. Houdt er wel rekening mee dat de 150 km-range in de praktijk nog wel een stuk lager kan uitvallen afhankelijk van het rijgedrag en bijvoorbeeld airco-gebruik. Daarnaast is het handig als je de auto in de buurt van jouw woning kunt opladen (laadpaal bij je huis is een optie in het leasecontract, maar is wel zo praktisch anders moet er een kabel lopen van je huis naar de auto). Daarvoor is soms wel overleg nodig met de gemeente. Verder zijn er app’s voor de telefoon beschikbaar om gemakkelijk een laadstation in de buurt te vinden als je onderweg bent.

De belangrijkste fiscale voordelen zijn de 4% bijtelling voor de inkomstenbelasting en de milieu-investeringsaftrek (MIA). De 4% bijtelling geldt zowel bij operational lease als bij financial lease. De MIA geldt alleen bij Financial Lease.

Doordat een elektrische auto 40% minder bewegende onderdelen heeft dan de gemiddelde benzine auto zijn de onderhoudskosten ook meestal een stuk lager. Nu zit onderhoud in het leasecontract, dus heb je daar geen last van. Daardoor kunnen ze de leaseprijs dus wel relatief laag houden.

Voor aanbod voor ZZP-ers kun je ook kijken op de volgende website:

https://www.nissanprimeurs.nl/

Ik zou adviseren om zowel een offerte voor privé lease als voor zakelijk lease aan te vragen. Als je die hebt ontvangen, kunnen je ze nog even doormailen zodat we het goed kunnen vergelijken.

Ten slotte lever je met de lage CO2-uitstoot van de auto natuurlijk een bijdrage aan de verbetering van de luchtkwaliteit in jouw omgeving. Zijn er vragen, neem dan contact op met roger.prins@oamkb.nl

Dit zeker een interessante investering die ook goed past bij een duurzame imago.

2014-06-11