Facebook mikt op 95 miljard

AMSTERDAM – Het sociale netwerk Facebook wil met zijn aanstaande beursgang $11,8 miljard ophalen, blijkt uit het voorlopig prospectus dat het bedrijf gisterenavond nabeurs heeft gepubliceerd. Facebook wil de aandelen aanbieden tegen een uitgiftekoers van tussen de $28 en $35, waarmee de netwerksite zichzelf een beurswaarde toekent tussen de $85 miljard en $95 miljard.

Met deze prijsstelling zal Facebook het duurste internetbedrijf ooit worden ten tijde van zijn beursgang. Ter vergelijking: Google was bij zijn eerste aandelenemissie in 2004 $23 miljard waard. Met de beursgang zou Facebook een hogere beurswaarde hebben dan computer- en printergigant Hewlett-Packard en maar net achterblijven bij webwarenhuis Amazon.

In totaal komen binnenkort, 337,4 miljoen aandelen op de markt, waarvan Facebook er zelf 180 miljoen uitgeeft. Zo’n 157 miljoen stukken worden aangeboden door grootaandeelhouders Accel Partners en Digital Sky. oprichter Mark Zuckerberg zelf verkoopt 30,2 miljoen aandelen, vooral om zijn belastingen over een optietransactie te betalen.

Als de roadshow soepel verloopt, zal het bedrijf zich volgens de Wall Street Journal een week of twee later op de technologiebeurs Nasdaq laten noteren. De definitieve uitgifteprijs van het aandeel zal een dag eerder bekendgemaakt worden. Facebook zal een van de weinige internetbedrijven zijn die bij zijn beursgang al winstgevend is, maar het bedrijf moest onlangs wel bekendmaken dat omzet en winst in het eerste kwartaal terugliepen.

Bron: Telegraaf 04-05-2012