Fraudeurs infiltreren bij zorgverzekeraars'

(Novum) - Criminelen infiltreren steeds vaker bij zorgverzekeraars om geld achterover te drukken. De precieze omvang is onduidelijk, maar criminelen zouden vaker op banen solliciteren, om er daarna geld weg te sluizen. Politie, justitie en de verzekeraars gaan zich meer richten op de aanpak hiervan, meldt de Volkskrant woensdag.

De infiltranten geven onder meer goedkeuring aan valse declaraties die door handlangers worden ingediend of ze storten vergoedingen op eigen rekening. Volgens Zorgverzekeraars Nederland (ZN) gaat het om 'gigantische bedragen'. De koepelorganisatie wil niet zeggen hoe vaak het gebeurt.

Zorgverzekeraars zelf willen in de krant niets over eventuele infiltraties zeggen. De hoogte van het buitgemaakte bedrag is onduidelijk omdat slechts een fractie van de zorgfraude wordt ontdekt.

Niet alleen bij de verzekeraars maar ook bij andere zorgorganisaties slaan infiltranten hun slag. Bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) bijvoorbeeld kan een fraudeur grote bedragen aan persoonsgebonden budgetten doorsluizen naar handlangers. Drie jaar geleden constateerde de FIOD al dat het CIZ intern niet controleert op fraude.

Bron: Nieuws.nl

Tags: Fraude, Zorgverzekeraar, Infiltranten, Verzekeraar