Hoe leer ik elektronisch factureren

Waar moet ik op letten als ik elektronisch wil factureren?
“De wetgever heeft de voorwaarden voor digitaal/elektronisch factureren kortgeleden aangepast. Vroeger moest je je factuur met een digitale handtekening afsluiten, nu is die voorwaarde vervallen. Dat maakt het ineens een stuk gemakkelijker om als ondernemer elektronisch te factureren. Hoe je dat in de praktijk moet zien? Dat een factuur gewoon een word-bestand of pdf-file kan zijn, die je meestuurt in een e-mail. Verder moet deze digitale factuur wel aan de normale voorwaarden van een factuur voldoen. Het enige verschil tussen een ‘papieren’ factuur en de digitale variant is de manier waarop je hem verzendt.”

Wat zijn de voordelen?
“Digitaal factureren bespaart met name veel tijd en geld. Je hoeft je factuur niet meer te printen, in enveloppen te doen, naar de brievenbus te lopen, postzegels te plakken. Verder geeft elektronisch factureren je nieuwe mogelijkheden, die je met handmatig factureren niet hebt. Zo geven de aanbieders van elektronisch factureren je meteen een administratiesysteem, zodat je een handig overzicht hebt van al je klanten en facturen. Met het programma kun je ook eenvoudig een btw-overzicht inzien en kun je met een simpele muisklik een herinnering of aanmaning sturen. Bovendien kun je je klanten via iDeal (online bankieren) laten betalen. Voor hen en voor jou gemakkelijker en sneller. Tenslotte is deze manier van facturen preciezer: je maakt minder (slordigheids)fouten omdat het systeem automatisch de bedragen optelt.”

Aan welke wettelijke eisen moeten mijn elektronische facturen voldoen?
De wettelijke eisen zijn nu (sinds eind februari) gelijk aan die van een papieren factuur. Het belangrijkste waar je rekening mee moet houden is dat degene die de factuur moet betalen, akkoord gaat met je factuur. Dat doet hij automatisch als hij de factuur betaalt, dus in de praktijk is dat geen probleem dat meer voorkomt bij elektronisch factureren dan bij handmatig factureren. Meer informatie over de wettelijke eisen zijn te vinden de website van de Belastingdienst.” 
 
Lees verder op mkbservicedesk.nl