Kleine ondernemer laks met overstappen op IBAN

Vooral kleine ondernemers maken geen haast met het overstappen op IBAN, het 18-tekens tellende internationale banknummer. Ze denken nog tijd genoeg te hebben omdat het pas vanaf 1 februari 2014 verplicht is. Het Nationaal Forum voor de SEPA-migratie (NFS) is daar niet blij mee en waarschuwt voor ‘files’ bij de banken.

Kleine ondernemers moeten worden geholpen om zo mogelijk al voor de zomer van 2013 over te stappen op IBAN, vindt het NFS. Daarvoor moeten banken en softwarehuizen dan ook extra inspanningen doen. Het is volgens het platform namelijk de vraag of de deadlines die zijn opgenomen in het  nationaal migratieplan worden gehaald.

In de file

“Het midden- en kleinbedrijf en ook middelgrote bedrijven zijn nog weinig gevorderd met de overgang op IBAN. Zij lijken pas in de tweede helft van 2013 te willen migreren, maar lopen dan het risico in een file te komen voor de ondersteuning van hun bank en softwareleveranciers. Voor een snellere overgang is van belang dat banken ervoor zorgen dat de omgeving voor het internetbankieren standaard op IBAN wordt gezet”, meldt het platform.  Het NFS roept banken op een zo groot mogelijk deel daarvan in april 2013 gereed te hebben.

Uniforme Europese betaalmarkt

Het Nationaal Forum SEPA-Migratie is ingesteld door het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB).

Het platform begeleidt in Nederland de migratie naar IBAN en betaalmiddelen die zijn gebaseerd op Europese standaarden.  SEPA duidt een gebied aan. Het is de afkorting van ‘Single Euro Payments Area’ en omvat alle landen binnen de EU, aangevuld met Noorwegen, IJsland en Liechtenstein , Zwitserland en Monaco.
Binnen dit gebied kan in de nabije toekomst met één rekening en één set betaalmiddelen met hetzelfde gemak naar rekeningen in eigen land als naar rekeningen in andere landen worden betaald. Er komen overschrijvingen, incasso’s en betaalpassen die voor binnenlandse en grensoverschrijdende betalingen in dat hele gebied te gebruiken zijn.

Bron: de Ondernemer

Tags: IBAN, SEPA, BIC, banken, ondernemer, overstap