Ondernemers: SEPA? Wat is dat?

Veel Nederlandse ondernemers hebben geen idee wat het nieuwe betalingssysteem SEPA is. Slechts een heel klein percentage heeft zich er voldoende op voorbereid.

Dit blijkt uit een poll van MijnBedrijf onder 971 ondernemers. Het was al eerder duidelijk dat velen slecht voorbereid zijn op de invoering van het Europese betalingssysteem, maar nu blijkt en overgrote meerderheid er überhaupt niet mee bezig te zijn, of te weten wat de term betekent.

Op de stelling: Bent u klaar voor de invoering van SEPA? antwoordde maar liefst 79 procent: SEPA? Wat is dat ook al weer? Een schamele 14 procent zei ,,Ja, natuurlijk! Die deadline was ruim van tevoren bekend.’’ De overige 7 procent is er wel mee aan de slag gegaan, maar is nog niet klaar voor: ,,Niet helemaal, het is een ingewikkeld proces’’, zeiden zij.

 

Wat is SEPA dan precies?

Alle betaalproducten, zoals de overschrijving, Acceptgiro en Incasso worden de komende jaren vervangen door producten die voldoen aan de regels voor SEPA, Single Euro Payments Area. SEPA heeft tot doel om alle eurobetalingen in Europa te standaardiseren zodat er over enkele jaren geen verschil meer is tussen een binnenlandse betaling en een eurobetaling van of naar andere Europese landen.