VVD wil langstudeerboete niet direct schrappen

(Novum) - De VVD is niet van plan de langstudeerboete per direct te schrappen. Dat zei VVD-Kamerlid Klaas Dijkhoff dinsdagavond in het televisieprogramma Nieuwsuur in reactie op het nieuws dat het CDA zich tegen de boete keert. Volgens Dijkhoff zou het direct schrappen van de langstudeerboete een gat in de begroting veroorzaken.

De boete voor studenten die meer dan een jaar te lang over hun studie doen, is ingevoerd door het demissionaire kabinet van VVD en CDA en gaat 1 september in. De VVD was al langer niet meer voor de boete en gaf al eerder aan de maatregel te willen terugdraaien.

Dinsdag zei CDA-lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma tijdens een lijsttrekkersdebat in Utrecht dat de boete wat hem betreft van tafel gaat. Eerder was het CDA nog altijd wel voor de langstudeerboete.

Volgens Dijkhoff is de langstudeermaatregel er vooral op verzoek van het CDA gekomen. Dat die partij er nu toch van af wil stappen, is volgens het Kamerlid echter geen reden de boete per direct te schrappen. "We hebben afspraken gemaakt en daar houden wij ons aan. We steunen de wetgeving zoals die er nu is."

Dat het CDA ineens van mening verandert, betekent volgens Dijkhoff niet dat de wetgeving om het aan te passen er ook meteen is. "Het kan ook niet begrotingstechnisch gezien."

De politieke jongerenorganisaties van D66, GroenLinks, PvdA en VVD eisten samen met CNV Jong en FNV Jong en studentenorganisatie Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) na de uitspraken van Van Haersma Buma duidelijkheid over de langstudeerboete. De organisaties willen dat de Kamer terugkomt van het reces om over de kwestie te praten. "Als blijkt dat zo'n ingrijpende maatregel niet langer kan rekenen op steun van een meerderheid van de Kamer, is het tijd om te zorgen dat er gestemd wordt over het voortbestaan van de langstudeerboete."

Volgens ISO-voorzitter Thijs van Reekum kan het nu zo zijn dat studenten die toevallig in het collegejaar 2012-2013 uitlopen, de boete wel moeten betalen. "Terwijl studenten die volgend jaar starten niet met een langstudeerboete geconfronteerd worden. De student mag niet de dupe worden van een onzeker politiek klimaat."

Bron: Nieuws.nl

Tags: VVD, Langstudeerboete, Langstuderen, Studiefinanciering, Student, lening