Wanneer bent u ondernemer voor de inkomstenbelasting?

Of u ondernemer voor de inkomstenbelasting bent, wordt bepaald door de Belastingdienst. Die hanteert daarvoor specifieke criteria. Lees hier welke dat zijn.

Ondernemer voor de inkomstenbelasting
Als u onderneemt, bent u niet automatisch ondernemer voor de inkomstenbelasting. De Belastingdienst hanteert daarvoor specifieke criteria. De basis is dat u actief bent in het economisch verkeer, winst kunt verwachten en een bron van inkomen heeft.

Het belang om als ondernemer voor de inkomstenbelasting te worden gezien, is groot. U heeft dan namelijk recht op diverse aftrekposten, zoals de ondernemersaftrek.

Overigens: als u geen ondernemer voor de inkomstenbelasting bent, dan kunt u nog wel ondernemer voor de omzetbelasting zijn.

Criteria
Om te bepalen of u ondernemer voor de inkomstenbelasting bent, kijkt de Belastingdienst onder meer naar:

Winst
Maakt u weinig winst of boekt u zelfs structureel verlies? Zit er geen verbetering in? Dan wordt u niet als ondernemer voor de inkomstenbelasting gezien. Gebruik deze calculator om uw winst of verlies te berekenen »

Zelfstandigheid
Bepaalt u zelfstandig wat u met uw bedrijf doet en hoe u werkt, of sturen anderen u daarin? Zie ook: Ondernemingsplan: een goed begin is het halve werk »

Kapitaal
Heeft u genoeg kapitaal om een onderneming te starten en enige tijd draaiende te houden? Zie ook: Crowdfunding - geen krediet, toch kapitaal »

Tijd
U bent geen ondernemer als u veel tijd aan iets besteedt, zonder dat het iets oplevert. Daar staat weer tegenover dat u genoeg tijd in uw werkzaamheden moet steken om ze rendabel te maken. Zie ook: Het urencriterium »

Opdrachtgevers
Wie zijn uw opdrachtgevers en hoeveel zijn het er? Als uw klanten voornamelijk familie en vrienden zijn, wordt u niet als ondernemer aangemerkt. Zie ook: Elevator pitch: nieuwe klanten binnen een minuut »

Reclame
Is het voor de buitenwereld zichtbaar dat u een bedrijf heeft? Maakt u reclame, heeft u een internetsite, een uithangbord of eigen briefpapier? Zie ook: 19 manieren om u naamsbekendheid te vergroten »

Risico
Loopt u risico als ondernemer? Betalen opdrachtgevers mogelijk niet? Gebruikt u 'uw goede naam' voor uw werkzaamheden? Bent u afhankelijk van de vraag naar en het aanbod van uw producten en diensten? Zie ook: Risico-analyse: breng zwakheden en bedreigingen in kaart »

Aansprakelijkheid
Als u aansprakelijk bent voor de schulden van uw onderneming, dan bent u mogelijk ondernemer. Zie ook: Beperk uw aansprakelijkheid »

Bron: De Zaak

Tags: INkomstenbelasting, Ondernemer, Aanpsrakelijk, Risico, Arbeid, Uren, belastingdienst