Webwinkel vergunningen: Hoe zit dat?

Steeds meer ondernemers hebben een webwinkel in combinatie met een ‘fysieke’ winkel. Stelt de gemeente daar nu nog extra eisen aan? Mag je zo’n internetwinkel zomaar overal vestigen? Hoe zit dat?

Waar mag je ‘webwinkelen’?

Of een webwinkel op een locatie is toegestaan, hangt af van de invulling van het bestemmingsplan dat voor die locatie geldt. In het merendeel van die plannen is echter niets geregeld voor webwinkels. Hoe kom je er dan achter of het wel of niet is toegestaan?

Neem deze stappen

  1. Activiteiten. Om te beginnen moet je weten wat voor webwinkel je wilt gaan starten. Hoe ga je de verkoop organiseren? Worden de producten ergens getoond? Mogen consumenten deze komen bekijken? Vindt verkoop en betaling ter plaatse plaats? Hoe zit het met het afhalen en brengen en de opslag van je producten?

 

  1. Bestemmingsplan. De volgende stap is het raadplegen van het bestemmingsplan. Het bestemmingsplan kun je vinden op https://www.ruimtelijkeplannen.nl. Het raadplegen is gratis, de website is wel onpraktisch. Raadpleeg daarom de website van de gemeente. Veel gemeenten bieden hun eigen plannen digitaal aan. Tip. Vind je het moeilijk om het bestemmingsplan te lezen? Neem dan contact op met je gemeente. Zij kunnen je verder helpen.

 

  1. Detailhandel. Zoek uit of detailhandel ter plaatse is toegestaan. In veel bestemmingsplannen is dit omschreven als het ‘bedrijfsmatig te koop aanbieden waaronder begrepen de opslag en uitstalling ten verkoop, het verkopen en/of leveren van goederen aan de uiteindelijke verbruiker en/of gebruiker.’

 

Let op!

Wanneer geen detailhandel is toegestaan, moet je opletten. Voorkom dat je webwinkel wordt beschouwd als een bedrijf waar detailhandel plaatsvindt. Binnen de rechtspraak is uitgesproken dat detailhandel in ieder geval een bepaalde ruimtelijke uitstraling heeft. Wanneer een (web)winkel toegankelijk is voor het publiek dan wordt detailhandel snel aangenomen. Is detailhandel voor jouw locatie uitgesloten? Zorg dan dat consumenten geen toegang hebben. Dus geen toonzaal voor jpuw producten waar consumenten op afkomen.

Breng dus goed in kaart wat jouw internetwinkel nu precies doet en hoe dit past in het bestemmingsplan. Er lijkt pas sprake van detailhandel als je producten uitstalt en consumenten ter plaatse ontvangt. Vindt jouw gemeente ten onrechte dat je webshop tóch detailhandel is? Maak dan binnen zes weken bezwaar.