Weggeefwoensdag bij #OAMKB: gratis whitepaper Webshops en Administratie

Webshops en administratie
Met een koppeling aan je webshop is boekhouden net zo makkelijk als online bankieren!

Als webshophouder kun je je voordeel doen met slim boekhouden. Stel je eens voor dat je administratie als het ware uit je werkzaamheden met je webshop rolt, zonder dat je de facturatie en voorraadbeheer nog eens extra moet verwerken in een separate administratie. Door de koppeling van webshop met administratie is jouw boekhouding op een handige manier altijd up-to-date.

Koppeling scheelt tijd
Om zo weinig mogelijk tijd en geld kwijt te zijn aan je administratie, kun je je webshop laten koppelen aan je administratie. Dat kan in verschillende gradaties, afhankelijk van de grootte van je website.

Meer automatisch geregeld
In een standaard webshop zoals Biedmeer.nl, is facturering en voorraad al geautomatiseerd. Het is dubbel werk en een grote foutkans om dit nog eens in een administratie te moeten verwerken.
Er zijn daarom mogelijkheden om de webshops geautomatiseerd te koppelen aan (online) boekhouding. Dit zijn alleen online oplossingen omdat deze in dezelfde taal kunnen communiceren.

Facturen
De klant doet de bestelling in de webshop, daar wordt de factuur aangemaakt. Vanuit de webshop kun je met 1 druk op de knop de facturen in je online boekhouding importeren.

Voorraad
Webshops die gekoppeld zijn aan applicaties van de groothandel, hebben automatisch de voorraad in de webshop staan.
Webshops die zelf inkopen, houden wel of niet de voorraad administratief bij. Kleine webshops hebben de voorraad op afroep geregeld, zodat de levertijd langer kan zijn, maar er geen voorraad bij hoeft worden gehouden.
Als webshophouders de voorraad administratief bijhouden, kan dit plaatsvinden in de webshop of in de administratie. Het is wenselijk dat de voorraad uiteindelijk in de webshop terecht komt, zodat de levertijden nagekomen kunnen worden en de klant weet wat hij kan verwachten. De meeste online boekhoudsoftware hebben geen voorraadmodule. Het bijhouden van de voorraad kan dus in de webshop, in Excel of alleen door te kijken wat je hebt liggen.
In ieder geval moet 1 x per jaar de voorraad geïnventariseerd worden.

Debiteuren bijhouden
Als de facturen zijn gekoppeld aan de administratie is het eenvoudig om de debiteuren te monitoren. Betalingen via Paypall en creditcards worden vaak in een batch op de bank gestort, dat maakt het lastig om de bedragen te matchen met de facturen. Daar is nog niet echt een oplossing voor. Als de klanten altijd betalen bij het bestellen, kan een oplossing worden gezocht om in de administratie alleen de ontvangsten als omzet te nemen en de totale omzet in de administratie maandelijks te vergelijken met de omzet in de webshop, dan zijn er geen debiteuren.

Betalingen doen
Wanneer de inkopen in de administratie worden ingeboekt, staat meteen een betaalbestand klaar. Je hoeft dus alleen maar in online bankieren betalingen te fiatteren. Je hoeft ze niet meer in te toetsen.
Wanneer de inkopen in een voorraadadministratie worden geboekt, kan die gekoppeld worden met de webshop. Voor grote webshops is het noodzakelijk, voor kleine webshops is het een afweging of een voorraadadministratie meer werk oplevert dan inzicht, dat hangt af van de breedte van het assortiment.

OAMKB heeft zich gespecialiseerd in de administratie van webshops. We werken met alle online boekhoudsoftware waar koppeling met webshops mogelijk is.
Voor meer informatie, mail naar:  info@oamkb.nl

Lees de gehele PDF hier

Tags Webshop, administratie, voorraad, inkoop, factuur, order, weborder, bankieren, gemak