Ook voor de MKB-ondernemer belastingvoordelen met zonnepanelen

MKB-ondernemers waren al ondernemer voor de BTW dus zij kunnen ook BTW-aftrek krijgen wanneer de zonnepanelen als zakelijk vermogen worden aangemerkt. Ondernemers kunnen nog eens een extra belastingaftrek krijgen van de winst, als je een kantoor aan huis hebt (geen aparte kantoorruimte of bedrijfshal) zijn er mogelijkheden in de Energie-Investeringsaftrek (EIA) en de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). De zonnepanelen maken geen deel uit van de woning, zodat deze niet worden uitgezonderd door de wet voor eventuele investeringsaftrek.


De zonnepanelen worden zowel privé als zakelijk gebruikt: je mag dus zelf kiezen of je dit als zakelijk vermogen of privé vermogen ziet. Binnen redelijke grenzen kunnen deze panelen als bedrijfsmiddelen worden aangemerkt. Deze bedrijfsmiddelen kunnen dus in aanmerking komen voor de EIA en KIA, wanneer deze aan de overige eisen van de KIA en EIA voldoen.


Voor de berekening zonnepanelen voor ZZP-ers en andere ondernemers met een eenmanszaak of een V.O.F hebben we nodig:

1.       Hoogte investeringsbedrag inclusief  en exclusief BTW

2.       Wordt de investering door een eenmanszaak, V.O.F.  of een BV gedaan?

3.       Welke tariefschijf is van toepassing (schatting van de winst)?

4.       Wat is de hoogte te verwachten totale investeringen hele jaar i.v.m. investeringsaftrek (lager dan 55.000 euro?);

5.       Wat is de besparing elektriciteit op jaarbasis

6.       Wat is het rentetarief van de financiering of crowdfunding (indien van toepassing).

 

De kosten van de berekening van de belastingvoordelen op de gekochte zonnepanelen bedraagt 150,- excl. BTW.


Wanneer je een B.V. hebt en je geen kantoor aan huis hebt, ben je in feite een particulier die zonnepanelen heeft gekocht en gelden de regels die ook voor particulieren gelden.
Maastricht, 18 februari 2014   www.OAMKB.nl